Oncorevalidatie

Heb je tijdens of na een chemo- of radiotherapeutische behandeling last van uitgesproken vermoeidheid? Dat is veelvoorkomend, en kan een erg storende bijwerking zijn, die jouw levenskwaliteit drastisch beïnvloedt. In dat geval is het aangeraden om tijdens de behandeling te starten met oncorevalidatie. En daar helpen wij je mee.

Voor wie is oncorevalidatie?

Oncorevalidatie is geschikt voor wie een oncologische behandeling volgt (chirurgie, chemo-, radio- of immunotherapie achter de rug heeft. Heb je last van lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid of overgewicht? Of uit de vermoeidheid zich in mentale klachten, zoals somberheid, onzekerheid of angst? Dan kan oncorevalidatie de oplossing zijn! Tijdens de behandeling is de revalidatie vooral gericht op het behoud van de conditie. Nadien helpen wij je je vormpeil terug op te bouwen.

De voordelen van oncorevalidatie

Om de aanhoudende vermoeidheid in te perken, is het vooral belangrijk dat je voldoende beweegt. Beweging is nodig om je spieren en cellen te voorzien van voldoende zuurstof. Aangezien je activiteiten noodgedwongen op een lager pitje staan, kan er sprake zijn van spieratrofie (je spieren worden dunner en je hebt minder kracht). Daarnaast kan er ook verlies van cardiorespiratoire fitheid optreden. Dat betekent dat je hart minder in staat is om bloed rond te pompen en dat minder zuurstof verspreid wordt in je lichaam.

Net daarom is het zo belangrijk om te blijven bewegen. Daardoor zal je winnen aan spiermassa, en zal er ook meer zuurstof in je spieren terechtkomen. Ook je longen en je hart zullen beter werken dankzij oncorevalidatie. Naast fysieke voordelen, zijn er ook enkele opmerkelijke mentale voordelen aan verbonden. Zo zal je weer een gevoel van controle krijgen, stijgt je zelfwaarde en voel je je meer onafhankelijk.

Je krijgt van ons dus begeleiding op fysiek, mentaal en sociaal vlak. Je leert je eigen grenzen en mogelijkheden kennen, maar krijgt ook de nodige begeleiding om de juiste keuzes te blijven maken. Zo zorgen we er samen voor dat jij je beter voelt, en dat je snel weer je oude leven kan opnemen.

De behandeling

Allereerst hebben we een verkennend gesprek om de impact van jouw ingreep of behandeling in kaart te brengen. De revalidatie wordt specifiek opgesteld op basis van jouw lichaam en jouw capaciteiten. Voor een optimaal resultaat streven we samen naar een bewegingstijd van minimaal 150 minuten per week.

Meer informatie?

Meer weten over oncorevalidatie? Of over onze aanpak? Neem gerust contact op! Wij helpen je graag herstellen.

Kruis

Wil jij je graag door ons laten begeleiden?

Je kan ook voor volgende behandelingen bij ons terecht

Orthopedische revalidatie

Lees verder >>

Cardiale en longrevalidatie

Lees verder >>

Sportrevalidatie

Lees verder >>

Claudicatio

Lees verder >>

Zoek jij een kinesist in Aalst?

Kom je graag langs bij KinePlus voor sportkinesitherapie of bewegingstherapie? Wij motiveren en stimuleren je op een professionele en verantwoorde manier.

Scroll naar boven