Dry needling therapie

Wat is het?

Dry needling therapie is een behandeling binnen de kinesitherapie die we inzetten bij pijnlijke of gespannen spieren. Met een speciale techniek brengen we een droge acupunctuurnaald (cf. ‘dry’ needling) aan in je spieren die daardoor snel en langdurig ontspannen. Het grote verschil met acupunctuur is de plaats van aanprikken. Bij acupunctuur wordt er in energiebanen/medianen geprikt, en bij dry needling in triggerpoints. Ook gebruiken we by dry needling slechts één dunne naald, terwijl er bij acupunctuur oppervlakkig meerdere in je lichaam worden gezet om de energie van je lichaam te beïnvloeden.

We gaan voor de behandeling op zoek naar triggerpoints, de plekken in je spieren die mogelijk de pijn veroorzaken. Die schakelen we uit via dry needling therapie om ze te laten ontspannen. Bij langdurige klachten behandelen we meerdere spieren, soms ook die langs de wervelkolom. Om de triggerpoints langdurig uit te schakelen zijn soms meerdere sessies nodig.

Na de dry needling behandeling voel je meteen een verschil omdat de spieren soepeler zijn. Er zijn meestal 4 tot 5 sessies nodig om een effectief resultaat op lange termijn te bereiken.

Voor welke klachten?

Dry needling wordt aangeraden bij verschillende lichamelijke klachten. Vooral om pijnlijke verhardingen in de spieren te verhelpen, is de behandeling heel doeltreffend. Voor volgende klachten kan dry needling therapie de oplossing zijn:

 • Sportblessures
 • Pijnlijke gewrichten
 • Bewegingsbeperkingen
 • Tintelingen in armen of benen
 • Hoofdpijn
 • Rugklachten
 • Kaakproblemen
 • Duizeligheid
 • Hernia
 • Aanhoudende klachten na orthopedische ingreep (vb. prothese)
 • RSI klachten

De therapeut bepaalt uiteindelijk of de behandeling zal toegepast worden of niet. Niet iedereen is immers geschikt voor dit soort therapie. Zo is de behandeling niet aan te raden voor hoog sensitieve mensen, mensen die zware bloedverdunners nemen, of zij die net een operatie hebben ondergaan.

Doet het pijn?

Het ziet er misschien eng uit, maar dry needling therapie is zo goed als pijnloos. De naalden die we gebruiken zijn heel dun, dus het inbrengen voel je bijna niet. Enkel als het juiste triggerpoint geraakt wordt, spant de spier zich even aan. Dat voelt zoals een lichte kramp, maar dat ongemakkelijk gevoel is slechts van korte duur. Daarna ontspant de spier zich meteen weer, en kan je ze makkelijker bewegen dan ervoor.

Na de behandeling is het normaal als de behandelde spieren stijf of vermoeid aanvoelen, maar ook dat duurt niet lang. We leren je enkele technieken aan om de spieren soepel te houden: streching, mobiliserende oefeningen, warmte gebruiken, water drinken, etc.

Meer informatie over dry needling therapie?

Wil je meer informatie over dry needling of een andere behandeling? Neem dan gerust contact op. We zijn er om jou te helpen!

Kruis

Wil jij je graag door ons laten begeleiden?

Je kan ook voor volgende behandelingen bij ons terecht

Manuele therapie

Lees verder >>

McKenzie therapie

Lees verder >>

Rugschool

Lees verder >>

Sport-
kinesitherapie

Lees verder >>

Ademhalings-
kinesitherapie

Lees verder >>

Lymfedrainage

 

Lees verder >>

Zoek jij een kinesist in Aalst?

Kom je graag langs bij KinePlus voor sportkinesitherapie of bewegingstherapie? Wij motiveren en stimuleren je op een professionele en verantwoorde manier.

Scroll naar boven